TURISTIČKI KRAJOLICI ZAGREBA / ZAGREB TOURIST GAZE

Međunarodna studentska radionica Turistički krajolici Zagreba / Zagreb Tourist Gaze održati će se od 18. do 22. 4. 2011. godine u Hrvatskom muzeju arhitekture, a istoimeni simpozij u četvrtak 21. 4. 2011. od 13 sati u velikoj predavaonici Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Domaćini i organizatori radionice i simpozija su Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski muzej arhitekture, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba i Udruženje hrvatskih arhitekata. U radionici kao akademski partneri sudjeluju Departamento de Arquitectura Universidade Autónoma Lisboa, Politécnico de Milano i Universidad Politècnica de Catalunya Barcelona.

RADIONICA:
Tema radionice su urbane transformacije Zagreba u svjetlu činjenice da rastuća turistička ekonomija može postati jedan od značajnijih pokretača gradskog razvoja. Glavna tema radionice je promišljanje odnosa turizma i krajolika na prostoru sjevernog Zagreba od Ilice do Sljemena – od Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, preko Šestina, Gračana, Remeta, Markuševca, sve do vršnog grebena Medvednice. Zadatke radionice sastavili su Dafne Berc, Jesenko Horvat i Branimir Rajčić s Arhitektonskog fakulteta, uz suradnju Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada. Radionica se bavi sjevernim dijelom Zagreba kroz više potencijalnih itinerera koji uključuju park šume centra, pojas podsljemenskih naselja i dolina te vršno područje Sljemena. Voditelji cjelokupnog projekta su Pedro Campos Costa iz Lisabona, Sanja Filep s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Hrvoje Hrabak iz Udruženja hrvatskih arhitekata i Duarte Santo iz Barcelone.
Završne prezentacije radionice odvijat će se u petak 22.4.2011. od 10 do 14 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture i bit će također otvorene za javnost. Gosti kritičari bit će Luciano Basauri, Sanja Cvjetko Jerković, Krunoslav Ivanišin i Krešimir Rogina.

SIMPOZIJ:
Jednodnevni simpozij na Arhitektonskom fakultetu bit će otvoren za javnost, a uključivat će predavanja međunarodnih stručnjaka koja će slijediti moderirani okrugli stolovi s ciljanim diskutantima – predstavnicima zagrebačkih akademskih i planerskih ustanova i turističke zajednice. Na jednodnevnom simpoziju predavanja će održati: Francesco Muñoz (Observatory of Urbanisation and the Master on Landscape Project and Management (Universitat Autonoma de Barcelona), João Ferreira Nunes (PROAP – Estudos e Projectos de Arquitectura Paisagista, Lisboa) i Manuel Ruisanchez (Ruisanchez Arquitectos/ Universitat Politècnica de Catalunya).

Službeni jezik simpozija je engleski, a ulaz je slobodan.

Simpozij je uvršten u Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata te se boduje sa 5 bodova.

PROGRAM SIMPOZIJA TURISTIČKI  KRAJOLICI ZAGREBA,

Četvrtak, 21.04.2011., Arhitektonski fakultet Zagreb, velika predavaonica 13:00-19:00

13.00 Sesija1
Predstavljanje sponzora

Manuel Ruisanchez (Ruisanchez Arquitectos/ Universitat Politècnica de Catalunya )
“Reflections on the landscape, works” 40′

Tomislav Pletenc (Faculty of Humanities and Social Sciencies Zagreb)
‘’ Imperial Gaze vs Tourist Gaze’’ 15’

Diskusija: moderator Hrvoje Hrabak (predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata) 40′

15.00 – 16.00 Pauza

16.00 Sesija 2
Predstavljanje sponzora

Francesc Muñoz Director of the Observatory of Urbanisation and the Master on Landscape Project and Management (Universitat Autonoma de Barcelona)
“Postmodern Global Tourism / Postfordist local Landscapes”40′

Predstavljanje sponzora

João Ferreira Nunes (PROAP – Estudos e Projectos de Arquitectura Paisagista, Lisboa)
‘’Time and Landscape’’40′

Boris Ljubičić, grafički dizajner – Studio International
‘’Zagreb Visual Identity’’ 15’

Diskusija: moderatori Pedro Campos Costa (Departamento de Arquitectura_Universidade Autónoma Lisboa) i Duarte Santo (MAP/Universitat Politècnica de Catalunya) 40′

Gosti koji sudjeluju na diskusiji:
Mr.sc. Biserka Bilušić Dumbović (Ministarstvo kulture RH – Uprava za zaštitu kulturne baštine)
Marina Pavković (brand manager)
Dr. sc. Danijela Angelina Jelinčić (Institut za međunarodne odnose)
Boris Ljubičić (grafički dizajner-Studio International)
Marijan Maras (pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj)
Jadranka Veselić Bruvo (pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada)
Prof. dr. sc. Branka Aničić (predstojnica Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost – Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Prof. dr. sc. Jesenko Horvat ( Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu – Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Dr.sc. Tomislav Pletenc (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju – Filozofski fakultet Zagreb)

www.uha.hr