Otvorene Moralne granice

Nesavršene dužnosti: Ostvarive utopije

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ)
Program Misli prostor / Think Space

 

Nesavršene dužnosti: Ostvarive utopije

Raspisan četvrti međunarodni arhitektonski konceptualni natječaj u sklopu programa Misli prostor
Natječajni zadatak pripremio: Hrvoje Njirić

Evo nas ponovo!
Nakon ljetne pauze pred nama je četvrti i posljednji natječaj u sklopu ovogodišnjeg programa Misli prostor / Think Space – Moralne granice.

Hrvoje Njirić, osnivač zagrebačkog ureda svjetskog glasa njiric+arhitekti i gostujući predavač na arhitektonskim školama diljem svijeta, koncipirao je natječaj Moralne granice, koji ovaj put pred natjecatelje postavlja izazov da radikalno istraže današnju situaciju, nadilazeći stereotipe, uzorke i tipologije koje su se pokazale nedjelatnima, istovremeno ispunjavajući svoju nesavršenu dužnost urbanih agenata u potrazi za moralno različitim okvirima nekih ostvarivih utopija.

Što su zgrade više, to je moral niži.
Noel Coward, engleski dramatičar (1899-1973)
Razvoj tržišne ekonomije u posljednjim desetljećima rezultirala je potpunim isključenjem arhitekata kao vjerodostojnih promicatelja javnog interesa. “Faustovska nagodba”, kako ju je Koolhaas nazvao, općeprihvaćena i od strane samih arhitekata, promaknula ih je u članove sistema zvijezda, učinivši njihov rad sve vidljivijim u medijima, ali uklonivši autore postepeno iz procesa odlučivanja te umanjivši ozbiljno njihovu ulogu u javnom životu.

Želimo li danas promišljati arhitekturu kao društveni projekt, potrebna nam je podrška, više nego ikada. Ako vjerujemo da je to ponovno moguće, moramo odgovoriti na neka pitanja. Kako ponovno stvoriti neku vrstu idealizma kao nužan uvjet, čak i ako je provizoran, simuliran ili privremen? Koje sile možemo mobilizirati kako bismo ojačali slab odjek u javnom sektoru? Kako ponovno zadobiti povjerenje društva? Kako se odnositi prema nejasnim moralnim granicama naše discipline? I konačno, kako artikulirati prve utopije 21. stoljeća i koliko uopće uvjerljive one mogu biti?
Hrvoje Njirić
Rok za predaju radova na natječaj Moralnih granica je
28 listopada 2011 (Pet), 12:00, CET
a rezultati će biti objavljeni 6. studenoga 2011 na službenim stranicama programa Misli prostor / Think Space.

Natječajna pristojba iznosi 220 kuna (30 eura) u razdoblju do 4. listopada 2011 godine. Nakon tog roka natječajna pristojba iznosit će 330 kuna (45 eura).

Nagrade:
1.nagrada 1000 €
2.nagrada 700 €
3.nagrada 350 €

Medijski pokrovitelj ORIS osigurao je i ORIS paket koji uključuje godišnju pretplatu na Oris – časopis za kulturu i arhitekturu te slobodan ulaz na Dane Orisa u listopadu 2011. u Zagrebu za sve nagrađene tijekom 4 natječaja.

Natječajni zadatak i informacije za sudionike možete naći ovdje.
Radove koji su pristigli na Ekološke granice možete pogledati u galeriji.

Za dodatna pojašnjenja ili informacije vezane uz natječaj, slobodno nas kontaktirajte na info@think-space.org

Pozivamo Vas da se pridružite programu i sudjelujete u aktualnom natječaju Moralne granice.

Srdačan pozdrav,

Tim programa Misli prostor / Think Space
Drustvo arhitekata Zagreba (DAZ)
Trg bana Jelacica 3/I
HR – 10 000 Zagreb
Croatia
tel. +38514816151; fax. +38514816197
e-mail: info@think-space.org