Porušena kuća Matulja na Brodarici

 
Priopćenje Društva arhitekata Šibenika
 
Vijest da je do temelja porušena obiteljska kuća I.M. na Brodarici, djelo arhitekta Ante Vulina i jedan od najljepših primjera stambene arhitekture u Hrvatskoj na žalost je istinita.
 
Ta je kuća, inače, bila preventivno zaštićena kao kulturno dobro, što je sudski poništeno, s intencijom da postane trajno zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.
Novi su je vlasnici- porušili, uklonili s lica zemlje.
 
maketa
 
list3
 
Akademik Ante Vulin, d.i.a., naš sugrađanin i jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata, za taj je projekt 1963. godine, zajedno sa koautorom Vlastom Vulin dobio nagradu Zagrebačkog salona arhitekture. Ta kuća je bila njihov autorski prvijenac, prva zajednička realizacija i ima poseban značaj, jer kad se govori o stvaralačkom opusu arhitekta Ante Vulina, neminovno se kreće od ishodišne točke, od kuće Matulja.
 
eksterijer
 
interijer
 
Kuća Matulja je nastala primjenom vokabulara i principa moderne arhitekture prilagođene prirodnim i kulturnim obilježjima lokaliteta atraktivne parcele uz more u neposrednoj blizini grada Šibenika. Bila je nenametljivo smještena unutar nasada borova i predstavljala je izuzetnu arhitektonsku interpolaciju u obalnom pojasu srednje Dalmacije, visokih oblikovnih dometa, jasnoće i dosljednosti koja seže od rješenja parcele do oblikovanja interijera.
Sigurnost oblikovanja arhitektonske kompozicije je evidentna, uspostavljen je kvalitetan autorski dijalog sa duhom mjesta, afirmirajući sve njegove potencijale, a krajnji rezultat je bio prostor koji na najbolji način reprezentira vrijeme i mjesto svoga nastanka.
Kuća Matulja je bila predmetom proučavanja generacijama studenata.
 
nema-vile-matulje-2
 
Sad je više nema. Društvo arhitekata Šibenika teško prihvaća činjenicu da je kuća Matulja na Brodarici- srušena.
Novi vlasnici su u postupku zaštite bili upoznati s važnosti kuće za hrvatsku arhitekturu, pa ne vjerujemo da nije bilo načina da se postupi drugačije i u skladu s civilizacijskim normama, odnosno civiliziranim odnosom prema vrednoti.
 
 
Predsjednik DAŠ-a
arhitekt Marko Paić