Izložba i predstavljanje publikacije arhitekta Nenada Fabijanića Slike po Ivanu (Đovaniju)

 
Naslovnica_publikacije_Slike_po_Ivanu_(Đovaniju)
 
Povodom stogodišnjice rođenja velikog hrvatskog arhitekta Ivana Vitića, u utorak 15. svibnja 2018. u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u 19 sati otvara se izložba Nenada Fabijanića naziva Slike po Ivanu (Đovaniju). Također će biti predstavljena istoimena publikacija koja predstavlja dijalog s Ivanom Vitićem i kreativnu interpretaciju odnosno umjetnički hommage određenim radovima njegova opusa. Tekst profesora Fabijanića analitički i nadahnuto komunicira s Vitićevim nasljeđem i donosi novi pogled na to bogato stvaralaštvo.
 
Nenad Fabijanić, profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, jedan je od najznačajnijih suvremenih hrvatskih arhitekata, urbanista i teoretičara dizajna te Vitićev suradnik i prijatelj. Rođen je 1951. u Zagrebu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1974. godine. Od 1977. godine do danas djeluje pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a od 2000. redovni je profesor na Katedri za arhitektonsko projektiranje. Za svoje projekte i realizacije nagrađen je stručnim, državnim i međunarodnim nagradama i priznanjima. Profesionalno je aktivan na području urbanizma i arhitekture, interijera, dizajna, scenografije. Autor je postava izložbi u zemlji i inozemstvu.
 
 
Nenad Fabijanić već desetljećima, kroz formate izložbi, projekata i publikacija dokumentira intimnu transformaciju i evoluciju kulture: razotkriva tragove poticaja i inspiracija, razjašnjava vlastiti odnos prema neposrednim prethodnicima i učiteljima. Fabijanićevi motivi dvojaki su jer se ti dokumenti i projekti neposredno obraćaju i publici, kao što i Fabijaniću služe za introspekciju i refleksiju o vlastitoj poziciji. U slučaju dijaloga s Ivanom Vitićem situacija je nešto drugačija već i po tome što se odvija unutar zajedničkog polja arhitekture. Poligon za dijalog više nije razgovor ili neposredna suradnja, nego zahvati na Vitićevim kanonskim djelima: Stambeni blok s neboderom u Laginjinoj ulici te bivša Zgrada društveno-političkih organizacija na Prisavlju, popularna Kockica. Fabijanić nastoji oživjeti intimno i profesionalno iskustvo života s Vitićem te ga povezati s vlastitim arhitektonskim prosedeom koji počiva na ponešto drugačijem pristupu prostornim pitanjima, kao što pripada i drugačijem vremenu. Bez ulaženja u analizu Fabijanićevih metoda infiltracije i dograđivanja, ključno je što on nastupa istovremeno i kao baštinik vrijednosti, kulture, možda i svjetonazora svog prethodnika, ali i kao samosvjesni autor koji s puno samopouzdanja traži ispravan odnos između poštivanja integriteta prethodnih slojeva i vlastitih ambicija. U duhu kolegijalnog dijaloga koji uključuje i slaganja ali i drugačije poglede, Fabijanić te transformacije i sebi i nama tumači osobno, kroz kriterije pristojnosti i moralne obaveze održavanja intenziteta uvjerljivosti i kulturne relevantnosti koju nova intervencija mora zadovoljiti. Upravo taj zalog osobnosti jedna je od pouka Fabijanićevih napora koji možda vrijede i u drugim osobnim odnosima i vezama hrvatske arhitekture, a u svojem bi intimnom sadržaju mogli ostati nepročitani…
Maroje Mrduljaš, Dijalozi Nenada Fabijanića
 
Izložba ostaje otvorena do 5. lipnja 2018.
 
Ulaz je slobodan.
 
RADNO VRIJEME ORIS KUĆE ARHITEKTURE
Izložbeni prostor:
09h – 20h (pon-pet)
10h – 15h (sub)