TURISTIČKI KRAJOLICI ZAGREBA / PROGRAM I BIOGAFIJE PREDAVAČA

TURISTIČKI KRAJOLICI ZAGREBA / ZAGREB TOURIST GAZE

Međunarodna studentska radionica i simpozij Turistički krajolici Zagreba / Zagreb Tourist Gaze održava se od 18. do 22. 4. 2011. godine.

Jednodnevni simpozij održat će se u četvrtak, 21. 4. 2011., od 13 sati u velikoj predavaonici Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Simpozij je uvršten u Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata te se boduje sa 5 bodova.

Službeni jezik simpozija je engleski, a ulaz je slobodan.

PROGRAM I BIOGAFIJE PREDAVAČA SIMPOZIJA TURISTIČKI  KRAJOLICI ZAGREBA

13.00 Sesija1
Predstavljanje sponzora

Manuel Ruisanchez (Ruisanchez Arquitectos/ Universitat Politècnica de Catalunya )
“Reflections on the landscape, works” 40′

Karijera Manuela Ruisancheza ima dvije paralelne putanje – akademsku i profesionalnu. Od 1982. član Catalonia Polytechnic University’s Urban and Regional Planning Department, od 1991. profesor Arhitekture i krajolika na Arhitektonskom fakultetu u Valenciji, također od 1991. profesor na magistarskom studiju na Arhitektonskom fakultetu u Barceloni. Bio je i gostujući profesor na Washington University of Saint Louis (1994. i 1996.) te na Harvard University (2000.). Od 2007. je profesor i u Landscape Laboratory Arhitektonskog fakulteta u Veneciji. Kroz rad vlastitog ureda osvojio je niz natječaja i realizirao brojna zapažena kako djela javnih i parkovnih prostora, tako i arhitekture.

Tomislav Pletenc (Faculty of Humanities and Social Sciencies Zagreb)
‘’ Imperial Gaze vs Tourist Gaze’’ 15’

Diskusija: moderator Hrvoje Hrabak (predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata) 40′

15.00 – 16.00 Pauza

16.00 Sesija 2
Predstavljanje sponzora

Francesc Muñoz, Director of the Observatory of Urbanisation and the Master on Landscape Project and Management (Universitat Autonoma de Barcelona)
“Postmodern Global Tourism / Postfordist local Landscapes”40′

Observatory of Urbanisation je savjetodavno tijelo Katalonske vlade o temama krajolika. Zadaci su mu izrada studija krajolika, senzibilizacija javnosti na teme krajolika te vođenje planiranja krajolika u smislu održivog razvoja. U tom smislu je Observatory mjesto razmjene i susreta lokalnih vlasti, akademske zajednice, stručne i šire javnosti za sve teme planiranja i zaštite krajolika. Postojanje ove institucije uključeno je i u katalonski zakonski okvir.

Predstavljanje sponzora

João Ferreira Nunes (PROAP – Estudos e Projectos de Arquitectura Paisagista, Lisboa)
‘’Time and Landscape’’40′

PROAP je ured posvećen krajobraznoj arhitekturi, osnovan 1989. u Lisabonu koji vodi krajobrazni arhitekt João Ferreira Nunes. Ured je u prvom redu aktivan u Portugalu gdje ima brojne realizacije, a u posljednjem desetljeću rade i u Španjolskoj, Italiji, Belgiji, Grčkoj, Angoli te Centralnoj Americi i Aziji. Najprestižnije realizacije u Portugalu su one vezane uz velike međunarodne priredbe – EXPO ’98 (Parque do Tejo), Porto europski grad kulture 2001. (Jardim Historico) i EURO 2004 (Novo Estadio da Luz).

Boris Ljubičić, grafički dizajner – Studio International
‘’Zagreb Visual Identity’’ 15’

Diskusija: moderatori Pedro Campos Costa (Departamento de Arquitectura_Universidade Autónoma Lisboa) i Duarte Santo (MAP/Universitat Politècnica de Catalunya) 40′

Gosti koji sudjeluju na diskusiji:
Mr.sc. Biserka Bilušić Dumbović (Ministarstvo kulture RH – Uprava za zaštitu kulturne baštine)
Marina Pavković (brand manager)
Dr. sc. Danijela Angelina Jelinčić (Institut za međunarodne odnose)
Boris Ljubičić (grafički dizajner-Studio International)
Marijan Maras (pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj)
Jadranka Veselić Bruvo (pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada)
Prof. dr. sc. Branka Aničić (predstojnica Zavoda za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost – Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Prof. dr. sc. Jesenko Horvat ( Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu – Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
Dr.sc. Tomislav Pletenc (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju – Filozofski fakultet Zagreb)

Domaćini i organizatori radionice i simpozija su Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski muzej arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba i Udruženje hrvatskih arhitekata. U radionici kao akademski partneri sudjeluju Departamento de Arquitectura Universidade Autónoma Lisboa, Politécnico de Milano i Universidad Politècnica de Catalunya Barcelona.

https://d-a-si.hr/web/2011/04/19/turisticki-krajolici-zagreba-zagreb-tourist-gaze/