Misli o čuvanju moderne arhitekture

Predavanjem profesora dr.sc. Andreja Uchytila o profesoru Nevenu Šegviću Društvo arhitekata Split započinje ciklus predavanja ‘Misli o čuvanju moderne arhitekture’.

Predavanja će, kroz nekoliko mjeseci, još obuhvatiti i radove slijedećih arhitekta: Ivo Vitić, Ivo Radić, Lovre Perković, Frano Gotovac, Mladen Kauzlarić, Harold Bilinić i Lavoslav Horvat.

U prilogu Vam šaljem pozivnicu i plakat za navedeno predavanje.

Lijep pozdrav,
***************************

POZIVNICA PDF >>

Dragan Žuvela, član web uredništva Društva arhitekata Splita

Predavanjem profesora dr.sc. Andreja Uchytila o profesoru Nevenu Šegvidu Društvo arhitekata Split započinje ciklus predavanja ‘Misli o čuvanju moderne arhitekture’ čime se referira na polemiku Vinka Brajevida i Koste Strajnida u Dubrovniku iz 1931. godine (‘Misli o čuvanju dalmatinske arhitekture’). Predmet te polemike je pitanje odnosa definiranog urbanog tkiva baroknog Dubrovnika i prijedloga za Kursalon arhitekta moderne, Nikole Dobrovida. Upozoravamo da vječna bitka staro – novo ovisi o definiciji što je uopde staro. Prenesemo li ovo pitanje u lokalni kontekst, stečevina splitske moderne našla se u vakuumu između povijesno afirmirane baštine i suvremene izgradnje. Trenutna situacija odaje nepažnju prema modernoj arhitekturi i njenoj važnosti, a ovim ciklusom je želimo staviti na pijedestal koji zaslužuje.
Arhitekti čijim opusom se bave predavanja su uglavnom djelovali u Dalmaciji, a njihov rad je značajan za doprinos modernoj arhitekturi u Hrvatskoj.
Predavanja de obuhvatiti radove slijededih arhitekta: Neven Šegvić, Ivo Vitid, Ivo Radid, Lovre Perkovid, Frano Gotovac, Mladen Kauzlarid, Harold Bilinid i Lavoslav Horvat.
Predavanje de se održati utorak, 4. listopada u 20 sati u prostorijama Društva arhitekata Split (Starčevideva 24c).