Sezona urbanizma

Poštovane kolegice i kolege pozivamo vas na predavanje u sklopu Sezone urbanizma, Splitska urbana politika od 1995. godine Dine Ožić Bašić, u petak, 13. travnja 2012. s početkom u 19h u prostorijama Udruženja hrvatskih arhitekata, Trg bana Josipa Jelačića 3/1, Zagreb.

SPLITSKA URBANA POLITIKA OD 1995. GODINE

Predavanje započinje uvodom koji donosi kratak pregled društvenog trenutka u Gradu Splitu kroz nadasve sažet presjek političkih prilika, ocrt županijskih, gradskih i obrazovnih institucija, te strukovnih organizacija. Slijedi pregled parametara za projektiranje istočnog i zapadnog dijela Gradske luke, kao najznačajnijih projekata na području Grada. Potom slijedi kratki osvrt o skrbi za graditeljsku i prirodnu baštinu. Sveučilišni kampus biti će prikazan kroz uvid u programsku skicu i prikaz izgrađenih građevina. Potom će biti riječi o dvama razvojnim projektima, Poduzetničkoj zoni Dračevac i Pojedinačnom zahvatu novog gradskog središta na Mejašima. Slijedi još nekoliko rečenica o stambenoj izgradnji pod pokroviteljstvom RH: gradnji za stradalnike Domovinskog rata i POS-u. Zaključak će dati prikaz još nekoliko drugih projekata s područja Grada.
Dina Ožić Bašić

Rođena 21. prosinca 1968. u Vrgorcu. Diplomirala 1994., magistrirala 2003.,i doktorirala 2006. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirala na poslijediplomskom studiju Graditeljsko naslijeđe s radom Prostorni razvitak franjevačkog samostana u Živogošću, Makarska (mentor: prof.dr.sc. Vladimir Bedenko). Doktorirala na temu Arhitektura suvremenih sveučilišnih knjižnica (mentor: emeritus prof.dr.sc. Nikola Filipović). Autorica većeg broja stručnih i znanstvenih članaka, sudionica brojnih izložbi te dobitnica nekoliko nagrada i priznanja za radove s područja urbanizma i arhitekture.

U razdoblju od 1994. do 1998. godine zaposlena u Gradskom zavodu za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša u Zagrebu te Zavodu za urbanizam Grada Splita. U razdoblju od 1998. do 2009. godine zaposlena na Sveučilištu u Splitu, pri Građevinsko-arhitektonskom fakultetu. Od 2009. do danas projektantica u vlastitom Uredu ovlaštene arhitektice.

Predavanje je uvršteno u Program stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.

www.uha.hr