Nagrađena hrvatska arhitektura 1961.-1989.

nha1

Izložba NAGRAĐENA HRVATSKA ARHITEKTURA 1961.-1989. dokumentira i predstavlja nagrađene arhitektonske realizacije u razdoblju od 1961.-1989., a kako bi se hrvatskoj i internacionalnoj javnosti mogli pokazati dosezi hrvatske arhitekture kroz projekte koji su reprezentativni, valorizirani od strane struke i koji su postali važne točke razvoja moderne i suvremene hrvatske arhitekture.

Arhitektonska ostvarenja obuhvaćena ovom izložbom nagrađena su najprestižnijim nacionalnim nagradama: Viktor Kovačić, Drago Galić, Bernardo Bernardi, koje svake godine dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata, i nagradom Ministarstva kulture, Vladimir Nazor. Predstavljeni su i radovi koji su dobili najveće priznanje u Jugoslaviji, Nagradu lista Borba (savezna i republičke nagrade).

 

Ova se izložba nadovezuje na projekt knjige i izložbe Nagrađena hrvatska arhitektura 1990.-2009. realiziran 2010./2011. u kojemu je dokumentirana i predstavljena nagrađena arhitektura u posljednih dvadeset godina. Današnje stanje svih nagrađenih arhitektonskih projekata zabilježio je konzistentnim autorskim rukopisom ugledni arhitekt i fotograf Miljenko Bernfest, pokazujući ne samo arhitektonsku zamisao, nego i načine na koji građevine stare, prihvaćaju život i mijenjaju se sukladno potrebama građana, a ponekad bivaju i pregrađene i zapuštene zbog nerazumijevanja ili nebrige.

 

O nagradama:
Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA)
 kao poticaj stvaralaštvu s područja arhitekture, urbanizma i dizajna te kao poticaj javnoj afirmaciji misli i djela hrvatskih arhitekata, dodjeljuje svake godine slijedeće nagrade za najuspješnija arhitektonska ostvarenja:
– nagradu “VIKTOR KOVAČIĆ” za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za proteklu kalendarsku godinu (od 1961.);
– nagradu “DRAGO GALIĆ” za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za proteklu kalendarsku godinu (od 1983.);
– nagradu “BERNARDO BERNARDI” za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za proteklu kalendarsku godinu (od 1988.);
– nagradu “BORBA”, koja se dodjeljivala za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u Jugoslaviji (od 1965)

 

U periodu od 1961. do 1989. 41 arhitektonsko ostvarenje nagrađeno je ovim najprestižnijim strukovnim nagradama. Uz nagrade UHA-e svake godine dodjeljuje se i nagrada RH “VLADIMIR NAZOR” za najbolje umjetničko ostvarenje na području arhitekture i urbanizma. Nagrada je ustanovljena 1959. a za arhitekturu i urbanizam dojeljuje se od 1965. Od 1965.-1989. 24 arhitektonska ostvarenja nagrađena su ovom nagradom. Na izložbi je prezentirano sveukupno 66 nagrađenih arhitektonskih ostvarenja od 1961.-1989.

 

Izložba je nastavak prethodne izložbe Nagrađena hrvatska arhitektonska ostvarenja 1990-2009 koja je dokumentirala nagrađena arhitektonska ostvarenja u periodu od 1990.-2009. Na kojoj je bilo prikazano ukupno 85 nagrađenih arhitektonskih djela.

 

Izložba je u programu SSU HKA i boduje se s dva boda.
Posjetitelji koji nisu članovi ZDA plaćaju 25 kn za izdavanje potvrde o prisustvu na predavanju u svrhu dobivanja SSU bodova.