Obilježavanje 100. obljetnice rođenja Ivana Vitića

 
vitiY
 
Soba DAŠ i projekt Motel Trogir još prošle godine su pokrenuli inicijativu za imenovanja ulice Ivana Vitića u Šibeniku povodom stote obljetnice njegovog rođenja.
Radi se o ulici, danas bez službenog naziva, koja spaja ‘Ulicu Ivana Meštrovića’ i plažu Banj, a prolazi uz jugoistočni rub nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura (TEF).
Okomito na nju nalazi se ulica ‘Prilaz tvornici’ čime je povijest lokaliteta već upisana u službenu memoriju grada.
 
Povodom 100. obljetnice rođenja Ivana Vitića, Soba DAŠ i Motel Trogir će izvesti zajedničku prostornu intervenciju. Ona je nastavak inicijative za Ulicu Ivana Vitića, pokrenute za vrijeme Prvih dana lokalnog angažmana u svibnju 2016. godine.
Intervencija se sastoji od ljepljenja plakata s natpisom ‘ULICA IVANA VITIĆA’ u predlaganoj ulici.
 
Ulična akcija će se izvesti u utorak, 21.02.2017. godine u 16:30 h ispred Narančaste zgrade na Banju.
 
ulica2 (1)
 
Ivan Vitić rođen je u Šibeniku 21. veljače 2017. godine.
Jedan je od najuglednijih hrvatskih arhitekata i nezaobilazno ime hrvatske moderne arhitekture. Autor je niza ključnih objekata modernizma. Neke od najistaknutijih je izgradio u rodnom Šibeniku (Dom JNA – danas Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’, te Kompleks hotela, kina i Zgrade Skupštine).
Nekoliko njegovih zgrada proglašeno je i spomenicima kulture Republike Hrvatske.
U prilog važnosti Ivana Vitića za hrvatsku arhitekturu i kulturu ide i činjenica da ne postoji arhitektonska škola u Hrvatskoj na kojoj djela Ivana Vitića nisu dio službenog programa obrazovanja.