GODIŠNJA IZLOŽBA OSTVARENJA HRVATSKIH ARHITEKTICA I ARHITEKTA u 2020. GODINI U VILI ZAGORJE

U Zagrebu se od 24. travnja do 8. svibnja odvija program Udruženja hrvatskih arhitekata koji obuhvaća Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini, izložbu Vila Zagorje – povijest zagrebačke „bele hiže na prekrižju“ te postav Južni salon: 2021. Program se održava u Vili Zagorje, jednom od najzanimljivijih ostvarenja moderne hrvatske arhitekture druge polovice dvadesetog stoljeća, na adresi Pantovčak 241, Zagreb.

 

Program Udruženja hrvatskih arhitekata koji obuhvaća Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini, izložbu Vila Zagorje – povijest zagrebačke „bele hiže na prekrižju“ te postav Južni salon: 2021. održava se od 24. travnja do 8. svibnja u Zagrebu. Program, ostvaren u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata i Muzeja suvremene umjetnosti, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, održava se u Vili Zagorje, Ured predsjednika Republike Hrvatske, na adresi Pantovčak 241.

Otvorenje Godišnje izložbe i svečana dodjela godišnjih nagrada Udruženja, ne dođe li do pogoršanja epidemiološke situacije i budu li vremenski uvjeti povoljni, održat će se u subotu 24. travnja 2021. godine u 17:00 sati na terasi Vile Zagorje.

Udruženje hrvatskih arhitekata ove godine slavi 60 godina dodjeljivanja Nagrade ‘Viktor Kovačić’, odnosno tradicije nagrađivanja najuspjelijih ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata. Godišnjicu obilježavamo u Vili Zagorje, iznimnom primjeru hrvatske arhitekture druge polovice 20. stoljeća nastalom u suradnji autora Vjenceslava Richtera i Kazimira Ostrogovića, a prema osnovnoj ideji Drage Iblera. Nekadašnja reprezentativna zagrebačka rezidencija Josipa Broza Tita, a današnja službena rezidencija Predsjednika Republike Hrvatske izgrađena je 1965. godine i vrijedan je primjer visokokvalitetne, kreativne materijalizacije Richterovih sinteznih istraživanja u području arhitekture i vizualnih umjetnosti. Programom koji obuhvaća Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini, izložbu o arhitektonskoj povijesti Vile Zagorje i novi postav Južnog salona, taj jedinstveni modernistički ambijent, u kojem važnu ulogu zauzima i pejzažno-hortikulturna artikulacija okoliša, želimo približiti stručnoj, ali i široj javnosti.

Radove prijavljene na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini, ukupno 96 autorskih radova, ocjenjivao je stručni žiri u sastavu: Ante Nikša Bilić, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta Udruženja hrvatskih arhitekata: Breda Bizjak, Tonči Čerina, Ivana Ergić, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Lea Pelivan i Ana Šverko.

Nagrada ‘Viktor Kovačić’ za životno djelo dodjeljuje se Ivanu Prtenjaku, arhitektu koji je „kod kuće“ u Zagorju i u Dalmaciji, u Hrvatskoj i u Belgiji. Upravo elementi regionalnoga arhitektonskog vokabulara u njegovim radovima zadobivaju univerzalne vrijednosti, a dokaz tome je Kuća pokraj mora u Tunisu. Riječ je o arhitektonskom ostvarenju koje je po mnogo čemu presedan u hrvatskoj arhitektonskoj povijesti, nominiranom za Aga Khanovu nagradu za arhitekturu iz 1995. godine – četvrt stoljeća nakon izgradnje.

O nominacijama za nagrade ‘Viktor Kovačić’, ‘Drago Galić’, ‘Bernardo Bernardi’ i ‘Neven Šegvić’ više možete pročitati ovdje

Izložba Vila Zagorje – povijest zagrebačke „bele hiže na prekrižju“ povijesni je pregled izgradnje nekadašnje zagrebačke rezidencija Josipa Broza Tita, a današnje službene rezidencije Predsjednika Republike Hrvatske. Od prvog projekta Drage Iblera do realiziranog objekta autora Kazimira Ostrogovića i Vjenceslava Richtera, izgradnja Vile Zagorje bila je snažno obojana društveno-političkim okolnostima, a Richter je često isticao kako je projekt bio rezultat mnogobrojnih kompromisa. Izložba prikazuje crteže, nacrte, fotografije i drugu arhivsku građu o Vili Zagorje koja se čuva u Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU i Zbirci Richter – MSU Zagreb.

Južni salon, izvorni primjer materijalizacije prostorno-plastičke sinteze arhitekta Vjenceslava Richtera, nakon perioda historicističke adaptacije, unosi suvremeni duh novog postava 2021. – i to izborom suvremenog hrvatskog produkt dizajna međunarodno afirmiranih brandova Prostoria i Grupa, te umjetnika i umjetnica različitih generacija čiji su likovni i umjetnički opusi označeni kao nezaobilazna i ključna mjesta u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Likovni postav obuhvaća radove od 70-ih godina prošlog stoljeća do danas odabirom radova Juraja Dobrovića, Edite Schubert, Duje Jurića, Silvija Vujičića i Ivane Franke.

Zbog epidemioloških mjera otvorenju mogu prisustvovati samo autori i autorice predstavljene na izložbi, predstavnici pokrovitelja i sponzora te suradnici u organizaciji, a nenajavljen ulazak na izložbu nije moguć. Ispričavamo se svima koji bi željeli doći na otvorenje zbog okolnosti na koje nismo mogli utjecati.

Kako bi se razgledavanje Godišnje izložbe omogućilo svima zainteresiranima, na mrežnim stranicama Udruženja nakon otvorenja bit će objavljena virtualna šetnja i digitalna arhiva svih izloženih radova (http://gio.uha.hr/). Virtualna šetnja će, osim izloženih radova, zabilježiti iznimno vrijedan modernistički kontekst Vile Zagorje i novi postav Južnog salona te će i nakon fizičkog održavanja izložbe nastaviti postojati kao samostalan medij.

Također, tijekom trajanja izložbe održavat će se jednosatni vođeni obilasci izložbi i Vile Zagorje. Vođeni obilasci planirani su u nedjelju 24. travnja i 2. svibnja te u subotu 8. svibnja u terminima u 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 i 15:00 sati, a prijave se zaprimaju online na sljedećim poveznicama: 

NEDJELJA 25.4.2021.
NEDJELJA 2.5.2021.
SUBOTA 8.5.2021. 

U slučaju postroženja epidemioloških mjera, sve promjene će biti pravovremeno objavljene.

Ova obavijest namijenjena je isključivo informiranju o prijavi na vođene obilaske pa Vas molimo da je ne dijelite na mrežnim stranicama i društvenim mrežama.

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA)