Otvorenje izložbe Nedovršene modernizacije

Između utopije i pragmatizma, petak – 10.02. u 18:00, Moderna galerija, Maribor


pozivamo Vas na otvorenje izložbe Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma koja se u petak, 10.02. u 18:00 otvara u Modernoj galeriji u Mariboru.

Izložba je rezultat dvogodišnjeg istoimenog istraživačkog projekta kojeg je pokrenulo Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji sa Oris-kućom arhitekture (Zagreb), Muzejom za arhitekturu i dizajn (Ljubljana), Umjetničkom galerijom Maribor, Društvom arhitekata Beograda i Koalicijom za održivi razvoj (Skopje). Projekt se kroz niz istraživanja, konferencija i izložbi bavio prostorima koje je stvorio „socijalistički napredak“ u bivšoj Jugoslaviji te pokušao utvrditi što se s tim prostorima dogodilo nakon sloma zajedničke države i nestanka socijalizma.

Izložba na kojoj će biti predstavljeni arhitektonski projekti i veliki urbanistički planovi koji su obilježili jugoslavensko (socijalističko) razdoblje usredotočit će se na prekretnice i vizije (nedovršene) modernizacije gradova za vrijeme socijalizma te odgovoriti na pitanja u vezi s njihovom ulogom i ostavštinom u zemljama nasljednicama.

Izložba će predstaviti brojne arhitektonske projekte, u rasponu od turističkih eksperimenata na jadranskoj obali, koncepata za nove gradove i izložbene paviljone na međunarodnim izložbama, do zloglasnih javnih građevina i povijesnih spomenika u republikama bivše Jugoslavije od 1948. do 1980. g.

Izložba ostaje otvorena do 22.04.2012.