Podcast Prednji plan – DAZ

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) prošle je godine pokrenulo podcast PREDNJI PLAN, koji predstavlja svojevrsni početak i testiranje novog medija pristupačnog široj javnosti.

Ovaj podcast zamišljen je kao prostor edukacije, prenošenja znanja, dubinske rasprave te konfrontiranja mišljenja i ideja. S obzirom da su arhitektura i urbanizam po svojoj prirodi društveno angažirane discipline, nemoguće je promišljati grad i stvarati arhitekturu bez da se istovremeno – svjesno ili nesvjesno – prigrljuje određeni pogled na svijet, kulturu i prostor. Takva pozicija podrazumijeva da je prije čina stvaranja potrebno razvijati diskurs. Podcast je tako nastao s ciljem okupljanja kvalitetnih pojedinaca, promišljanja društvenih okolnosti, razmatranja kulturnih polazišta, osiguravanja kontinuiteta, prenošenja iskustava te sinteze i stvaranja novih sadržaja.

Nakon uvodnog ciklusa na temu uloge arhitekata u društvu, kroz jesen 2022. DAZ je osmislio i snimio dva ciklusa od četiri epizode s podjednako bitnim krovnim temama.

 

Drugi ciklus podcasta Prednji plan posvećen je temi participacije. Problematiziran kroz poglede strukovnog društva, urbanističke prakse, građanske inicijative i urbane sociologije, ovaj ciklus od četiri epizode predstavlja višeslojno razmatranje sudjelovanja građana u procesima odlučivanja i aktivnostima u području prostornog planiranja.

 

Više o ciklusu na poveznici.

 

 

 

Treći ciklus posvećen je temi vizija razvoja gradova, koja se razmatra kroz prizmu urbanističke prakse, prostornog planiranja, ekonomije i kulturne teorije.

 

Više o ciklusu na poveznici.

 

 

 

 

Voditelji / urednici podcasta: Tea Truta, Luka Krstulović, Marin Duić, Filip Pračić

Izvršni urednik: Filip Pračić

Realizator: Pavel Penev

Uvodna špica: Monika Milas (video) / Mario Peko (glazba)

 

 

Preostale epizode možete pogledati putem daz.hr YouTube kanala na poveznici