Nikola Bašić predstavio svoje ideje alternativnog prometa za Šibenik

 
IMG_3264
 
Profesor arhitekt Nikola Bašić održao je predavanje u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ te na njemu, po prvi put javno, iznio svoja promišljanja i ideje alternativnih oblika prometa za Šibenik. U sklopu predavanja prezentiran je i idejni projekt eskalatora u dvojnim bedemima, te projekt okomite komunikacije grada.
 
Njegova ‘priča’ vezana uz Šibenik započela je prije 13 godina kada ga je tadašnji gradonačelnik Milan Arnautović zatražio stručno mišljenje o očuvanju ambijentalne vrijednosti Doca u vrijeme gradnje kolektora. Tada su se nametnule i početne ideje alternativnih oblika prometa kao rješenja za bolje povezivanje povijesnih gradskih točaka, te je nastala prva skica eskalatora u dvojnim bedemima.
Projekt okomite komunikacije na jednom bi pravcu povezao tvrđavu Sv. Nikole, Dolac, tvrđavu Sv. Mihovila, Vatrogasni dom, tvrđavu Sv. Ivana i Šubićevac, te je tehnička mogućnost izvedbe već istražena.
U grad bi se ulazilo vaporetom s morske strane do Doca, eskalatorom bi se penjalo na tvrđavu Sv. Mihovila, a dalje bi se žičarama odlazilo na ostale tvrđave odnosno na Šubićevac.
Prilaz Šibeniku kroz kanal Sv. Ante Bašić smatra najatraktivnijim, uz njega ga vežu i sjećanja na djetinjstvo kada je dolazio, zajedno s ocem, brodom u Šibenik, te upoznao grad, po prvi put, upravo s mora.
 
Projekt eskalatora u dvojnim bedemima